Geçtiğimiz yıl Nexus 4 ve Android 4.2'nin resmi tanıtımı için ekim ayı tercih edilmişti. Nexus 5 için de donanım ortağının LG olduğu artık kesinleşen bir durum ve telefonun tanıtım tarihi içinse yine ekim ayı işaret ediliyor. Hatta kimi kaynaklar 14 Ekim olacağı yönünde ciddi iddialar ortaya atıyor. Nexus 5'in tanıtımı bir nevi Android 4.4'ün resmiyet kazanması anlamına gelir ki, görünüşe bakılırsa ekim ayına Google’ın Nexus 5, Android 4.4 KitKat ve yeni nesil Nexus 10 tabletle damga vuracağı görülüyor.
Geçtiğimiz aylarda Android 4.3'ü yayınlayan Google, işletim sistemine düşük enerji tüketimi sağlayan Bluetooth Smart teknolojisini dahil etti ve Android’i OpenGL ES 3.0 ile yeni bir grafik seviyesine yükseltti. Android 4.4'te yer bulacak özellikler içerisinde en dikkat çekeni düşük donanımlı cihazlarda dahi stabil bir şekilde çalışacak olması gösteriliyor. Her geçen gün yeni özelliklerle donatılan Android’in aynı zamanda daha fazla donanıma gereksinim duyduğu gerçeği ortada ve bu durum birçok kullanıcıyı rahatsız ediyor. iOS ve Windows Phone tarafına bakıldığında 512MB RAM bile stabilite açısından yeterli görülmektedir. Apple son olarak duyurduğu iPhone 5S’te 1GB RAM’e yer verirken, Android tarafında ise RAM miktarı 3GB seviyesini gördü. Dileriz Google mühendisleri gerekli kodlamaları ekim ayına yetiştirir ve Android’in en güncel versiyonu en düşük donanımlı telefonlarda dahi kararlı bir şekilde çalışır.
Android 4.4'ün beraberinde getireceği iddia edilen diğer yenilikleri liste halinde aktaracak olursak;
*Mobil cihazlar için 64-bit desteği
*Miracast güncellemeleri (Wi-Fi üzerinden daha sağlıklı görüntü aktarımı)
*Yeni Galeri görünümü
*Yeni API seviyesi ve animasyonlar
*Varsayılan arayüzde mavi renk değişimleri
*Yeni bir Widget bildirimi
* Fragmantasyonda (parçalanma) değişimler
Yukarıda verilen bilgilerden anlaşıldığı üzere Android 4.4 tarafında beklenen en önemli yenilik, eski cihazlara sunacağı firmware uyumluluğu olacaktır. 64-bit desteği performans açısında elbette önemli ancak, Android sürümlerini dağınık yapıdan kurtaracak en önemli gelişme düşük donanımlı cihazlara sunulacak destek olsa gerek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder