Merhaba arkadaşlar.
Günümüzün teknolojisi akıllı telefonlar oldu. Her geçen gün akıllı telefon kullanıcıları artıyor. Fakat akıllı telefon alırken dikkat edilmeyen bir çok nokta olup, araştırılmadan alınan cihazlar çok çabuk heves kaçırabiliyor. Bunu önlemek için bir yazı yazmak istedim. Bu yazımda dikkat edilmesi gereken noktalar, ideal oranlar ve tasarımlardan söz edeceğim. Fazla uzatmadan geçelim konumuza.
Dış Özellik Bakımından Dikkat Edecekleriniz
Ekran tipine ve koruyucusuna bakmanız gerekir. Örnek verecek olursak; ekran tipine True HD IPS gibi, koruyucu olarak da şuanda en iyisi Gorilla Glassdır.
Fazla tuş olmasa da tuşların yerlerine bakmanızı öneririm. Genelde yan da ses tuşları ve üstte kilitleme tuşu olanlar idealdir.
Cihazda sensor olmasına dikkat edin. Bu sensor telefonda görüşme yaparken ekranı uyku moduna geçiren sensordur. Bir de en uç kısımda olmamasına dikkat edin.
Ağır, kalın ve büyük olmamasına özen gösterin. Cepte taşırken sıkıntı olabiliyor. Tabi bu kişisel bir seçimdir. Benim düşüncem 4.7’’ (inç) idealdir.
Kulaklık (3.5mm jack) girişinin en ideal yeri üst taraftır. Yeni çıkan akıllı telefonlarda alt kısma koymaları ve şarj girişinin yanında olması kötü gösterebiliyor.
Hoparlör yerinin iyi seçilmesi gerek. Kendimden örnek vereyim; Nexus 4 kullanıcısıyım hoparlörün arka tarafta olduğu için tam verim alamıyorum maalesef.
İç Özellik Bakımından Dikkat Edecekleriniz
İlk olarak hafıza konusunda bilgi vermek istiyorum. Yeni çıkan bazı akıllı telefonların sd kart slotu olmuyor ve telefon tipi (8,16,32GB) olarak çıkartıyorlar. Bilmeniz gereken burada, 8GB hafızalı bir cihaz 8GB’ın hepsini kullanamıyor. Sistem dosyaları 1 veya 1.5GB harcıyor ve direk hafıza düşmüş oluyor. Eğer alacağınız cihazda sd kart slotu yoksa bu bilgiyi düşünerek cihaz tipini seçin.
Cihazın ekran boyutunda yazan PPI değerine bakmanızı öneririm. PPI (Pixel per inch) görüntüleme araçlarında kullanılır, görüntü hassasiyetini ifade eder. Türkçe yorumlayacak olursak inch başına düşen nokta sayısıdır. Ne kadar yüksek bir değer olursa o kadar cihazın görüntü kalitesi artacaktır.
Kameranın MP değeri ne kadar yüksek olursa olsun iyi çekiyor anlamına gelmez. Kamera özelliğinde MP’e baktığınız yerde pikselde (YYYYxYYYY) yazar. O pikselin yüksek olması kameranın o kadar iyi çekmesine olanak sağlayacaktır.
Led Flash olmasına özen gösterin. Gerek yok demeyin sakın, pişman olursunuz.
Yeni çıkan akıllı telefonların bir çoğunda radyo özelliği olmuyor. Eğer radyo dinleyen birisiyseniz araştırarak almanızı öneririm.
Gelelim en önemli konuya. Akıllı cihazlarda en büyük pişmanlık batarya konusudur. Genelde 1 gün bile şarjı dayanmayan akıllı cihazlar bulunuyor. Bunu önlemek için telefon alacağınızda bataryanın mAh değerine bakmanızı öneririm. Ne kadar yüksek olursa o kadar çok gider mantığı vardır burada da. Tabi sizin kullanıma da bağlıdır bu. 2100 mAh ve üzeri ideal yönünde düşünüyorum.
Performans Özelliği Bakımından Dikkat Edecekleriniz
Alacağınız akıllı telefonun güncel kalacağı yönünde bir bilgi toplamanızda fayda var Akıllı cihazlar da güncelleme her şeydir. Güncellemeden kasıt Android versiyonu, IOS versiyonu veya cihazın verdiği ara yüz güncellemeleridir.
Cihazın chipsetine bakın. Şuan da Türkiye’de en yüksek Snapdragon 800 olması lazım. Eğer diyorsanız oyunsuz yapamam Snapdragon olmasına özen gösterin.
İşlemcisine (CPU) bakın. Eğer yüksek bir telefon istiyorsanız Quad-core (4 çekirdek) olmasına ve GHz hızının yüksek olmasına özen gösterin. Eğer fazla yüksek olmasın fakat kasmasın diyorsanız Dual-core (2 çekirdek) olmasına özen gösterin. (Daha alt işlemciler sosyal medya programlarında bile kasma yapabilir.)
Ekran kartına (GPU) bakın. Bu konu da bir sürü tip mevcuttur. Andreno 200 ve aşağısı iyi değildir. Andreno 320 şuan da ideal sayılabilecek niteliktedir. En yüksek ise Apple cihazlarında kullanılan PowerVR serisidir.
Kafanızda inşallah bir şeyler oluşturabilmişimdir. Akıllı telefon alırken çoğu kişimiz sabırsızlık ediyor, fakat sabırla beklemek gerekmektedir. Neredeyse her sene başına 10 15 telefon tanıtılıyor ve piyasaya düşüyor. Bir seçenekte kalmamanızı öneririm ve bir çok araştırma yaptıktan sonra almanız daha iyi olacaktır.
Kendi kullandığım telefon LG Google Nexus 4. Beğenerek aldığım bir telefon ve yaklaşık 1 senedir kullanıyorum. Hiçbir sıkıntı yaşamadım şuana dek. En çok beğendiğim tarafı saf Android olması, ek ara yüz olmadığı için RAM konusunda iyi olması ve güncellemeleri direk olarak almasıdır.
Telefon ile ilgili sorularınızı, marka ve model olarak yoruma yazarsanız araştırma ve kendi yorumlamamızı yaparak cevaplayabiliriz. Şimdiden yeni akıllı telefon alacaklara hayırlı olsun.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder