3 Aralık 2013 Salı

iPad mini 2 detaylı testte!

iPad Mini 2, Google ve Amazon gibi giderek güçlenen rakipler karşısında Apple'ın tam güçle geri dönmesini sağlayacak, tablet savaşlarını kızıştıracak bir cihaz.
A7 işlemci, 128GB'lık model ve belki de en önemlisi Retina ekranla gelen yeni iPad Mini 2, büyüyen pil boyutuyla da iyi bir pil ömrü sunmayı amaçlıyor. Ancak iPad mini 2'nin küçük bir sorunu var: 16GB'lık, sadece Wi-Fi bağlantısı sunan en alt model, yaklaşık 399 dolar yurtdışı fiyatına sahip. Nexus 7'nin fiyatları ise 299 dolardan başlıyor. Aynı şekilde Kindle Fire HDX'ın fiyatları da Nexus 7 ile eşit seviyede, dolayısıyla çok daha uygun.


Apple'ın Garageband, iPhoto ve iMovie dahil olmak üzere iWork uygulamalarını ücretsiz olarak sunduğunu hesaba katarsanız, minimum 32GB'lık modeli satın almanız gerekecek. Bu sırada Apple'ın depolama alanını ikiye katlamak için sizden Google veya Amazon'a kıyasla yaklaşık iki kat fazla para istediğini fark edeceksiniz.
Ancak tüm bunlara rağmen iPad mini 2 tek kelimeyle mükemmel bir cihaz. Apple, bunun aksini söylememize izin verecek bir açık neredeyse bırakmamış. Geçen seneki iPad mini, bizi fazlasıyla etkilemişti ancak cihazın düşük çözünürlük, yeterince güçlü olmayan işlemci gibi önemli eksiklikleri vardı. Retina ekranlı, 64-bit A7 işlemcili iPad mini 2 ise ağabeyi iPad Air ile piyasadaki en iyi tabletlerden biri olduğunu kanıtlıyor.


Tasarım

iPad mini 2'nin ekranı kapalıyken önceki sürümüyle büyük bir fark görmüyorsunuz. Uzay Grisi ve Gümüş renk seçenekleriyse, 2012'deki siyah ve gümüş renklerinden farklı. Cihazın ağırlığında da küçük bir artış var, önceden 312 gram olan iPad mini'nin yeni ağırlığı 331 gram. Ancak bu farkı onu elinizde tuttuğunuzda hissetmiyorsunuz.
iPad mini'nin tasarımının iPad Air'de kullanıldığını görmüştük. Bu iyi tasarım, iPad mini 2'de de kendine yer buluyor. Cihazı tek elle tutmanız mümkün. Ancak bunu uzun süre yapmak sizi rahatsız edebilir. Cihazın alüminyum tasarımı, çok üst düzey bir kalitede. Nexus 7 ve iPad mini 2'ye dokunduğunuzda, iPad mini 2'nin yapı kalitesinde kıyaslanmayacak derecede üstün olduğunu görüyorsunuz.

iPad Mini 2'de TouchID teknolojisi bulunmuyor ve bizce bu büyük bir eksik. iPhone 5S kullananlar, yeni parmak izi tarama işlevinden vazgeçemiyorlar - ancak Apple TouchID'yi yeni tabletlerine eklememeyi tercih etmiş. iPad mini'yi daha çok bir telefon gibi tuttuğunuzu düşündüğünüzde, TouchID'nin eksikliğinin iPad Air'e kıyasla daha da fazla hissedileceğini fark ediyorsunuz.


Yeni Retina ekran

iPad mini 2'deki Retina ekran aslında ilk iPad mini'de olmalıydı. Ancak belki Apple, teknolojiyi yetiştirmekte gecikti, ya da belki de bu işlevi iPad mini 2'ye sakladı. Sebep ne olursa olsun Retina ekran, bizce geç kalmış bir yükseltme.
Ancak nihayet iPad mini 2'de Retina ekrana sahibiz ve en iyisi, şunu söyleyebiliyoruz: Yeni iPad mini 2'nin ekranı büyüleyici görünüyor. Yazı karakterleri oldukça keskin, renkler daha gerçekçi, simgeler de aynı şekilde keskin ve net.
iPad Air ve iPad mini 2'yi yan yana karşılaştırdığımızda, iPad mini 2'nin daha küçük ekrana sahip olması nedeniyle ekranının daha da keskin göründüğünü fark ettik ve bu keskinlik bizi oldukça etkiledi.

Ekran oranının yine 4:3 olması, video izlerken yukarıda ve aşağıda siyah çubuklar göreceğiniz anlamına geliyor. Piyasadaki tabletlerin çoğunun 16:9 olduğunu düşündüğünüzde bu pek de iyi değil. Ancak mini 2'yi muhtemelen video izlemek için almayacaksınız. Geniş ekran, internette dolaşmak, giriş ekranlarını kullanmak ve diğer iPad'e özel uygulamaları deneyimlemek için harika.
iPad mini'nin 1.536x2.048'lik çözünürlüğü, çoğu rakibinden daha yüksek piksel yoğunluğu sunuyor. LG, Google ve Amazon'un tabletlerinin tümü 1.920x1.200 çözünürlüğe sahip.
Yeni ekran, Kindle Fire HDX'teki renk gamı ve dinamik kontrastı yakalayamıyor ancak genel anlamda Apple'ın yeni nesil tabletinde en kaliteli ekranı sunarak beklentileri aştığını rahatça söyleyebiliriz.

Arayüz ve performans

Kutusundan iOS 7'yle çıkan iPad mini, CPU performansında iPad Air'e göre biraz daha yavaş olsa da arayüzü çok hızlı. Cihaz, her tür görevde fazlasıyla hızlı tepki veriyor ve bu oldukça etkileyici.
iPad mini 2 hız testlerimizde iPad Air'in biraz gerisinde kalsa da Nexus 7'ye toz yutturmayı başarıyor. GeekBench 3 "real world" testinde iPad Mini 2, 2.220 puana ulaşırken Tegra 3'lü Nexus 7 1.800'de kaldı. Ancak Apple'ın en hızlı mobil işlemciyi sunduğu iddialarının o kadar da gerçek olmadığını gördük. Qualcomm Snapdragon 800'lü Amazon Kindle Fire HDX, testlerimizde az farkla da olsa iPad mini 2'yi geçmeyi başardı.
iOS 7'yi beğenseniz de, beğenmeseniz de şirket, giderek güçlenen rakibi Android karşısında değişikliğe büyük ihtiyaç duyuyordu. Yeni, daha düz arayüz artık gerçek hayattaki nesneleri taklit etmekten vazgeçiyor.

Güncellenen çoğu platform gibi iOS 7 de birçok kez Parallax gibi işlevleri nedeniyle eleştirildi. Ekrana 3 boyutlu etkisi katan efekt iPhone 5S'te sizi sinir edebilir, ancak iPad mini 2'de çok daha iyi, dolayısıyla onu kapatmanızı tavsiye etmiyoruz. Parallax'ın pil ömrüne büyük bir etkisinin bulunmadığını da söyleyelim.
Arayüzün geri kalan bölümlerinin kullanımı oldukça kolay. iOS 7'deki yeni uyarı çubuğunu parmağınızı üstten aşağıya doğru çekerek açabiliyorsunuz. Güncellemelere, takvim girdilerine ve cevap vermediğiniz çağrılara buradan ulaşabiliyorsunuz. Çubuğun her zaman genellikle işe yarar bilgi sunmayan takvimle açılması çok doğru bulmadık.
Ancak Apple'ın kullanıcı deneyimini geliştirdiği birçok alan da var. Örneğin beş parmağınızla yukarı doğru sürükleme hareketi yaptığınızda (veya giriş tuşuna çift bastığınızda) çoklu görev paneli açılıyor. Bu ekranda son açtığınız tüm uygulamaları büyük kutucuklar halinde görebiliyorsunuz. Biraz büyük olsa da bizce uygulamalar arasında rahatça geçebilmeniz (veya yukarıya sürükleyerek kapatabilmeniz) için müthiş bir arayüz.
Giriş ekranında kullanabildiğiniz klasörler de artık çok daha fazla uygulamayı kabul edebiliyorlar. Artık simgeleri sadece birbirinin üzerine sürükleyerek koleksiyonlar oluşturmanız mümkün. Uygulamalarınızı otomatik olarak sıralamanın bir yolu ise hala yok. Yani bir uygulamayı kaldırdığınızda açılan boşluk, diğer ekrandaki bir uygulamayla doldurulmuyor. Düzenleme moduna geçip bunu değiştirmeniz tabi ki mümkün, ancak bu çok da pratik değil.
Parmağınızı ekranın altından üstüne doğru sürükleyerek açabildiğiniz Denetim Merkezi de bahsedilmeye değer yeniliklerden. Bu ekrandan parlaklığı açıp kısabiliyor, Wi-Fi ve çok daha fazlasını açıp kapayabiliyorsunuz.

iPad mini 2'yle internet

iPad mini 2 gibi bir tabletin internet tarayıcısının kötü olma şansı bulunmuyor, aksine cihazın bu alanda iyi bir performans sergilemesi şart. iPad mini 2, internette dolaşma hızında önceki iPad'lere göre çok büyük bir hız artışı sunmuyor ancak cihazın hızındaki genel artış tarayıcıyı da olumlu yönde etkiliyor.
iOS 7, web tarayıcısını daha temiz ve basit bir hale getiriyor. Örneğin URL çubuğu iPhone'daki gibi yukarıya kaçmıyor. 7.9 inç'lik geniş bir ekrana sahip olduğunuz için bu sorun oluşturmuyor.
Çubuk üzerinde Android'in tarayıcısında olduğu kadar işleve rastlamanız mümkün. Daha sonra okumak istediğiniz web sitelerini saklayabiliyorsunuz, ancak telefonunuz iPhone değilse yazıları saklayabileceğiniz merkezi bir alanınız yok.
iPad mini 2'de sonunda kendine yer edinen Retina ekran sayesinde web sitelerindeki metinlerin çok temiz göründüğünü söylemeliyiz. Cihazın Wi-Fi performansının router'dan daha uzakta çalışabilme konusunda da geliştiğini söyleyelim. Bunda MIMO teknolojisinin payı var.
Apple, iPad Air'deki web tarayıcısında işlevsellik ve arayüz konusunda basitliği devam ettiriyor ve bizce doğru bir iş yapıyor.

iPad mini'de medya tüketmek

Medya konusuna geldiğimizde biraz duraklamamız gerekiyor, çünkü iPad Mini 2 eşsiz bir içerik tüketim tableti. 16GB'lık modelin 4GB'ı harcanmış olarak geldiğinden, 32GB'lık modeli satın almanızı öneriyoruz. Böylece medya koleksiyonunuzu yanınızda sıkıntı yaşamadan taşıyabilirsiniz.
iPad mini 2'de video izlemek tek kelimeyle müthiş bir deneyim. Büyük ekranda resimler son derece net görünüyor. 4:3 ekranın ortaya çıkardığı siyah çubukları bir kenara bırakacak olursak, yeni Retina ekran başınızı döndürecek.
Ancak iPad Mini 2 bu alanda en iyisi değil. Renk üretimi ve doğal görünüm konusunda iPad Air veya Amazon Kindle Fire HDX'in Mini 2'den daha iyi olup olmadığı tartışılabilir.
7.9 inç'lik ekrana sahip cihaz, size rahatlıkla yanınızda taşıyabileceğiniz, izlerken de bileklerinizi fazla ağrıtmayacak bir eğlence merkezi sunuyor. Desteklenen codec'ler ise ne yazık ki hala yeterli değil. Desteklenen temel video biçimi MP4 olmaya devam ediyor.
Ancak bunları aştığınızda görüntünün mükemmel olduğunu görüyorsunuz. Ve bizce asıl önemli olan da bu.

iPad mini 2'nin kamerası

iPad mini 2'nin kamera arayüzü biraz kafa karıştırıcı. Bunun anlamı, yavaş çekim videolar yerine sadece fotoğraf çekme, video kaydetme veya portre fotoğrafları için kare fotoğraflar çekebilme seçeneklerine sahip olduğunuz.
HDR fotoğraf çekme işlevine de sahipsiniz, ancak Photobooth uygulamasındakine benzer filtreler, iPad mini 2'de bulunmuyor. iPad mini 2'yle çok fazla fotoğraf çekeceğinizi düşünmediğinizde bunlar, göz ardı edilebilir eksiklikler.
iPad mini 2'nin kamerası sadece 5 megapiksel olsa da yakaladığı kareler, oldukça etkileyici. Otomatik odaklanmayı ve exposure değerini kilitleyebilme oldukça faydalı. Cihazı dik tutarken fotoğraf çekmek ise çok kolay. Fotoğrafları iPhoto'da düzenleyebilmek harika olsa da iPad Air'e göre küçük olan ekranda biraz kısıtlısınız.



iPad mini 2'nin pil ömrü

iPad mini 2'nin pili, ilk iPad mini'ye göre yüzde 50 daha büyük olsa da pil ömrü konusunda endişelerimiz yok değildi. Ancak testlerimiz endişe edecek bir durum olmadığını kanıtladı.
iPad mini ve mini 2'de devamlı olarak çaldığımız video, iki cihaz arasında sadece yüzde 3 fark olduğunu gösterdi. İlk iPad mini, biraz daha uzun dayandı.
İlginç olsa da iPad mini 2'nin iPad Air'e göre daha yüksek ekran parlaklıklarına çıkabildiğini not düşmekte fayda var. Ancak iPad Air, pil testlerimizde yeni Retina'lı iPad mini 2'den yüzde 4 daha iyi olduğunu gösterdi.
iPad mini 2'yi Google Nexus 7'yle karşılaştırdığımızda ise daha az pikselin daha uzun pil ömrü anlamına geldiğini gördük. Nexus 7, video testimizde Apple'ın tabletine göre yüzde 33 daha uzun açık kalabildi. Amazon Kindle Fire HDX ise şaşırtıcı biçimde mini 2'den sadece yüzde 3 daha iyi pil ömrü sergiledi.
iPad mini 2'yi tam olarak şarj ettikten sonra pil göstergesinin yüzde 80'e gerilemesi için bolca e-posta okumanız, video izlemeniz, yüksek çözünürlüklü oyun oynamanız gerekiyor. Bu ise pil tüketiminin yeterince iyi olduğu anlamına geliyor.

Kararımız

iPad mini 2, birçok yönden neredeyse kusursuz bir tablet. Zengin uygulama yelpazesi, giderek gelişen bir cihaz satın aldığınızı garantilediği gibi 64-bit A7 işlemci ve Retina ekran, cihazınızın modasının hızla geçmesini engelleyecek yenilikler.
iPad mini 2, tasarım konusunda da piyasadaki en iyi tablet. Onun yanına sadece LG G pad 8.3'ün yaklaştığını söyleyebiliriz. iOS 7 ise nihayet her şeyi temiz bir şekilde önünüze sunmakta başarılı. iPad mini 2'de oyun oynamak da müthiş bir deneyim.
"Daha büyük iPad Air varken neden iPad mini 2'yi tercih edeyim" diyor olabilirsiniz. Ancak tabletinizin daha taşınabilir olmasını istiyorsanız, iPad Air'le aynı çözünürlükteki Retina ekranı sayesinde daha yüksek piksel yoğunluğuna ulaşan Mini'yi tercih edeceksiniz. Mini 2 aynı zamanda çok hızlı, güçlü, çok iyi ücretsiz yazılımlarla gelen, geleceğini güvence altına alan bir tablet.
Paranızın cebinizde kalması sizin için önemliyse, iPad mini 2'nin LG G Pad 8.3, yeni Nexus 7 gibi güçlü rakiplerine bakmanız gerekiyor. Ancak açıkçası hiçbiri iPad mini 2 kadar iyi değiller. Yine de daha uygun fiyat, birçok eksikliği affettirebilir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder