Hem cep telefonlarında, hem de fotoğraf makinelerinde pek çok kişinin önem verdiği temel kriterlerden biri cihazın kaç megapiksel fotoğraf çektiğidir. Megapiksel çok olunca daha kaliteli fotoğraflar çekileceğini düşünürüz. Ama bu her zaman doğru değildir, her zaman daha yüksek megapiksel rakamları daha fazla kaliteye işaret etmezler.
Cep telefonlarında 5 megapiksel, 8 megapiksel, 12 megapiksel, 14 megapiksel derken, Nokia 808 ve Nokia Lumia 1020 ile 41 megapiksele kadar çıktık. Bu kadar megapiksel ne işe yarıyor peki? Megapiksel ne kadar yüksekse, çektiğiniz fotoğraflar o kadar büyük olur. Bunun anlamı, daha detaylı fotoğraflardır. Mesela uzaktaki bir tabelada yazanları 5 MP çözünürlükte bir fotoğrafta seçemeyebilirsiniz. Ama 12 MP bir fotoğrafta daha rahat okuyabilirsiniz. Ayrıca fotoğraflarınızı bastırmak istediğinizde görüntü daha net olur. Bir de, büyük fotoğrafların beğenmediğiniz yerlerini keserek yeni fotoğraflar elde etmeniz daha kolaydır.
İLGİLİ : En iyi fotoğraf çeken telefonlar nasıl seçilir?
İşi karıştıran şey aynı megapiksele sahip her telefon kamerasının aynı kaliteyi vermiyor olması. Mesela Samsung Galaxy S4 ile Sony Xperia Z'nin çektiği fotoğrafların görüntü kalitesi aynı değil. Xperia Z'nin fotoğraflarına yakından bakıldığında görüntünün daha bulanık olduğu, ince detayların kaybolduğu görülebilir.
Rakam aynı ise kalite neden farklı oluyor? Megapiksel değeri sadece fotoğrafın boyutunu gösteriyor. Ama bir fotoğrafın kalitesini belirleyen bundan başka pek çok şey var. Örneğin lens kalitesi, örneğin sensör boyutu, örneğin yazılımın çekilen fotoğraflara ne derece müdahale ettiği... Mesela Xperia Sola gibi bir 5 MP kameralı telefon ile gün ışığında çok güzel fotoğraflar çekebilirsiniz. Ama daha zor şartlar altında, örneğin ışığın yetersiz olduğu durumlarda fotoğraf kalitesi ciddi oranda düşer. Aynı zor şartlar altında Xperia S ile çektiğiniz fotoğraflar daha iyi çıkar. Bunun sebebi Xperia S'in daha yüksek megapiksele sahip olması değil, yukarıda bahsettiğime benzer diğer faktörler.
Bunun en güzel örneği HTC One'ın 4 megapiksel kamerası. Rakam çok düşük, ama iyi fotoğraflar çekiyor. Yine de, rakamın düşük olması HTC One için bir dezavantaj. Başta da belirttiğim gibi, düşük megapiksel seviyelerinde fotoğrafları yakınlaştırınca detayları kaybediyorsunuz.
Peki şu Nokia 808 ve Nokia Lumia 1020 nasıl oluyor da 41 megapiksel oluyor? Daha da önemlisi, oluyor da ne oluyor? Bir işe yarıyor mu? Evet, Nokia 808 ve Nokia Lumia 1020 gerçekten çok yüksek çözünürlükte ve kaliteli fotoğraflar çekiyor. Bu sayede hem küçük detayları yakalayabiliyor, hem bu kocaman fotoğraflardan az noise'li yüksek kaliteli 5 MP fotoğraflar elde edebiliyor, hem de kayıpsız dijital zoom yapma imkanı veriyor. Bir Nokia Lumia 1020 satın aldıysanız, arkadaşlarınız "Ne gerek var ki?" dediklerinde bunları söyleyebilirsiniz.
İLGİLİ: Nokia Lumia 1020 gerçekten 41 megapiksel mi?
Özetlersek, piyasada bulunan yüksek megapiksele sahip telefonlar genellikle daha iyi fotoğraflar çekmekle birlikte, sadece yüksek rakamlara bakarak karar vermek hatalı olur. 8 ve 12 MP telefonlar çoğunlukla yeterli kaliteye sahiptir. Ama daha detaylı bilgiye ulaşmak için incelemelere göz atmanız gerekir.
Fotoğraflar:
Elliot Bennett. Creative Commons.
GSM Arena Xperia Z - Galaxy S4 karşılaştırması
İlgili linkler:
En iyi fotoğraf çeken telefonlar (2013)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder