İşe Bildirim Ogreniyorum isimli bir proje oluşturarak başlayalım. Daha önceki yazılarımda Android 2.1 ve/veya Android 2.2 sürümlerini kullanmıştım. Bu yazımda seviye 11 veya üzeri bir sürüm seçmemiz gerekiyor. Ben Android 4.0.3'ü kullanacağım.
Yazacağımız uygulamada birisi ana etkinlik birisi de bildirime tıklandığında açılacak etkinlik olmak üzere iki tane etkinliğimiz olacak. O yüzden gerekli dosyaları oluşturalım. Projemiz aşağıdaki gibi bir hal almalı.
Şimdi etkinliklerimizin tasarımlarını yapalım. Ana etkinliğimiz için 2 tane Button kullanacağız. Eklemeleri ve düzenlemeleri yaptıktan sonra ana etkinliğimizin layout dosyası aşağıdaki gibi görünmeli.
Şimdi de ikinci etkinliğimizin tasarımını yapalım. İçerisinde sadece bir yazı olması şu an için yeterli. İşimiz bittiğinde layout dosyamız aşağıdaki gibi olmalı.
Şimdi ana etkinliğimize gidip gerekli kodları yazalım.
İşe eklediğimiz düğmeler için belirlediğimiz tıklama metodlarını yazarak başlayalım.
Dilerseniz eski yöntem ile başlayalım.
Gerekli kodları ekledikten sonra kodumuz aşağıdaki gibi görünmeli.
Bu yöntemde bize bir bildirimi oluşturabilmek için NotificationManager nesnesi, bildirimi tanımlayacağımız bir Notification nesnesi ve bildirime tıklandığında bir şeyler yapabilmek için bir PendingIntent nesnesi gerekiyor.
NotificationManager nesnesine sistemin bildirim hizmetini atıyoruz. Notification nesnesine sırasıyla bildirimin simgesi, durum çubuğunda gösterilecek metin ve bildirimin zamanı şeklinde 3 bilgi veriyoruz. PendingIntent nesnemizi oluşturduğumuz ikinci etkinliği başlatacak şekilde ayarladıktan sonra bildirimin detaylarını belirliyoruz. Son işlem olarak bildirime bir etiket ve id değeri vererek bildirimi gösteriyoruz.
Şimdi yeni yöntemi yazalım. Bu yöntem daha kolay bir yöntem. Yalnız bu yöntemi kullanabilmek için projenizin Android API seviye 11 veya üzeri olması gerekiyor. Eğer bu koşul sağlanmıyorsa bildirimleriniz eski yöntemle oluşturabilirsiniz.
Yeni yöntemin kodları şöyle.
Yine bir NotificationManager nesnesi oluşturuyoruz. Farklı olarak bildirimin tüm özelliklerini Notification.Builder sınıfı üzerinden belirliyoruz.
Gördüğünüz gibi bildirimimizin özelliklerini sırasıyla belirliyoruz. En sonunda da getNotification() metodu ile özelliklerini belirlediğimiz Notification nesnesini alıyoruz.
Son olarak eski yöntemle aynı şekilde bildirimi gösteriyoruz.
Burada farklı olarak setAutoCancel() diye bir metod var. Normalde oluşturulan bildirim üzerine tıklansa bile bildirim menüsünden kaldırılmaz. Ek olarak bildirimi silmemiz gerekir. Bu metodu kullanarak bildirimin üzerine tıklandığında kendiliğinden silinmesini sağlayabiliyoruz.
Şimdi eski yöntemle oluşturulmuş bildirimi üzerine tıklandığında silmek için gerekli işlemi yapalım. Bildirime tıklandığında ikinci etkinliğimiz başlayacağı için, bu etkinlik açıldığında ilgili bildirmi kaldırmamız gerekiyor.
İkinci bildirimin kodlarını açalım ve aşağıdaki kodları ekleyelim.
Eski yöntemle oluşturduğumuz bildirime verdiğimiz etiketi ve id değerini kullanarak NotificationManager nesnesi üzerinden cancel() metodunu çağırarak bildirimi iptal edebiliyoruz.
Şimdi uygulamamızı deneyelim. İkinci etkinliği manifest dosyanıza eklemeyi unutmayın.
Uygulamanın kodlarını buradan indirebilirsiniz.
İnşallah faydalı olmuştur.
Kolay gelsin, iyi çalışmalar. :)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder