28 Kasım 2013 Perşembe

Root, Rom Hakkında Bilgi ve Tanımları


Merhaba arkadaşlar.

Root, Rom, Stock rom, Custom rom, Kernel gibi android işletiminde kullanılan bu terimlerin açıklamasını yapalım istedim. Bilmeyenlere başlangıç olarak iyi olacağını düşünüyorum. Fazla uzatmadan tanımlara bakalım.

Root: Bir nevi telefonun sahibi, yani admini olmaktır. Root yetkisinin olması bir telefonun her şeyine hükmedeceğiniz anlamına gelir.

Root ne işe yarayacak: Telefonun dns ayarlarını değiştirebilirsiniz. Bütün uygulamaları kaldırabilirsiniz, buna sistem dosyaları da dahildir. Oyunlarda hile yapabilirsiniz. Google Play’deki bazı geliştirici uygulamaları indirip yetkilendirerek çalıştırma olasılığı tanıyabilirsiniz.

Rom: İşletim sistemidir. Örnek verecek olursak PC’deki Windows 7, Vista gibi. İki çeşit rom bulunmakta bunlar:
Stock Rom: Telefon üreticilerinin çıkardığı orijinal işletim sistemidir. Örnek olarak ICS, Jelly Bean, Honey Comb gibi.
Custom Rom: Bu romlar ise bazı geliştiricilerinin çıkarttığı romlardır. Stock rom üzerinde oynamalar yaparak çıkarılan bu romlarda telefonu daha da zenginleştirebilirsiniz. Custom roma ihtiyaç duymayı da şöyle açıklayabiliriz; daha hızlı olması, görsel animasyonların zenginleştirilmesi, saf android’deki navigasyon tuşlarının yerini değiştirme veya ek butonlar ekleme, düşük performanslı telefonlar da daha iyi performans alınması.

Cwm: Açılımı ClockwordMod anlamına gelir. Bir çok içerik vardır. Bunların anlamlarını sıralayalım.

Reboot System Now: Cihazın yeniden başlatılmasını yapar.

Apply sdcard:uptade.zip: Hafıza kartınıza attığınız uptade.zip dosyasını flashlamaya yarar.

Wipe data / factory reset: Telefonda ki kurulu romu silmeye ve kullanıcı verilerini silmeye yarar.

Wipe cache parition: Eski romdan kalan kalıntıları temizler.

Install zip from sd card: Rom yükleme işlemini gerekli .zipli romu flashlamamızı sağlar. Rom, kernel, eklenti vs bu bölümden yapılır.

Nandroid ya da Backup and rastore: Backup (yedekleme) işlemini yapmamızı sağlar. Aynı zamanda yedeklediğimiz romu geri yüklemeye yarayan seçenektir.

Mounts and storage: Hafıza birimlerinin yer aldığı seçenektir. Burası üst düzey kullanıcılar içindir. Bu seçenekte sistem formatından, imei formatına kadar bilgilerin bulunduğu seçenektir.

Advanced: Seçenekte yer alan wipe dalvik cache seçeneği rom kurduktan sonra gerekli bir işlemdir. Rom yüklerken gereksizce biriken dosyaları temizlemeye yarar.

Kernel: İşletim sisteminin çekirdeğidir. Bir nevi işletim sisteminin kalbidir.


Tanımları özetledim. Bilmeyenlerin aklında bir nevi bir şeyler kalmıştır. Root atma işlemi telefonun hayatı söz konusudur. En ufak hatada telefon açılmayabilir.
Root işlemi yapacaklar arkadaşlar, telefon modelini yorum olarak yazarsa yardımcı olmaya çalışırım.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder